29.09.2023. Priznavanje diploma vaspitača. Organizovanje kolektivnih akcija

Kako se sindikat bori da se vaspitačima priznaju zasluge doškolovanja?

Na koji način osmisliti kolektivne akcije koje će poslodavcu pokazati složnost članstva?

U rubrici Pogon, razgovaramo sa Kosanom Dimitrov i Vesnom Rovčanin iz Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, o dugogodišnjoj borbi za ekvivalenciju predbolonjskih programa sa diplomom mastera.  U rubrici Radionica slušate šesto poglavlje iz našeg priručnika o borbenom sindikalnom organizovanju, u kojem govorimo o tome zbog čega je za sindikat važno da razmišlja kroz kolektivne akcije i da se upravo kroz njih i gradi.

29.09.2023. Priznavanje diploma vaspitača. Organizovanje kolektivnih akcija Radnički glas

Izdvajamo iz političkog pregleda

U utorak, 26. septembra, održan je protest prosvetnih radnika pod naslovom „Uvažen nastavnik – dostojanstvena Srbija“, u organizaciji sva četiri prosvetna reprezentativna sindikata. Nakon okupljanja ispred Narodne skupštine, prosvetni radnici blokirali su saobraćaj u protestnoj šetnji do Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve: da se plate prosvetnih radnika izjednače sa republičkim prosekom, što znači u proseku 12.000 dinara više, uvećanje dodatka koji primaju odeljenske starešine i smanjenje pedagoške administracije. Protest je usledio nakon što o pomenutim pitanjima nije došlo do napretka u pregovorima sa Vladom, prilikom čega su sindikati posebno insistirali da do povišica plata dođe odmah. U slučaju da vlast i dalje ne bude ispunila njihove zahteve prosvetara, oni su najavili da će 9. oktobra ući u zakonski štrajk, koi podrazumeva skraćenje časova na 30 minuta. O razlozima protesta i situaciji u prosveti, slušajte intervju sa Snežanom Romandić Petrović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, na izdanju podcasta za prošli petak, 22. septembar.

Dva najveća radnička sindikata u Nigeriji, Kongres rada Nigerije i Sindikat Nigerije, planiraju da sledeće sedmice, 3. oktobra, započnu štrajk do ispunjenja zahteva u znak protesta protiv krize troškova života, nakon što je vlada ove zemlje ukinula subvencije za benzin za stanovništvo. Sindikati su tražili od nigerijskog predsednika Bolu Tinubua da poništi odluku iz maja meseca o ukidanju ovih subvencija, kojima su decenijama održavane niske cene goriva, a za koje vlada tvrdi da su finansijski neodržive. Cene u Nigeriji su naglo porasle, uključujući troškove hrane, prevoza i struje, jer se većina preduzeća i domaćinstava oslanja na benzinske generatore za električnu energiju.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar