06.10.2023. Pobeda vozača saniteta. Kovid politika

Kako su se vozači saniteta izborili za povećanje plata, koje su do sada bile u visini minimalca?

Šta smo naučili o položaju takozvanih esencijalnih radnika i da li je lokdaun produbio odnose nejednakosti?

U rubrici Pogon, razgovaramo sa Nenadom Blažićem, jednim od predstavnika vozača saniteta na pregovorima sa vladom, o poboljšanju njihovog materijalnog položaja i uslova rada. U rubrici Forum slušate deo diskusije Radničkog glasa o  kovid politikama.

06.10.2023. Pobeda vozača saniteta. Kovid politika Radnički glas

Izdvajamo iz političkog pregleda

Prošle subote postugnut je dogovor o povećanju plate vozača saniteta, i to nakon intenzivnih pregovora između predstavnika vozača Hitne pomoći i saniteta, Sindikata Sloga i zvaničnika Vlade Srbije. Od prvog oktobra, vozač saniteta, ičije su plate bile u rangu minimalne zarade, dobiće povećanje osnovice od oko 15 hiljada dinara. Ovo je dogovoreno kao privremena mera za preostale mesece tekuće godine, dok se usvajanjem nove uredbe, koja će obuhvatiti i ostale zaposlene u zdravstvu, očekuje da se koeficijenti dodatno uvećaju za određene kategorije vozača, u zavisnosti od težine posla. Pregovori vozača saniteta otpočeli su nakon protesta koji su organizovali 4. septembra u Beogradu, pod okriljem sindikata Sloga, a na kome se procenjuje da je učestvovalo trećina svih vozača saniteta u Srbiji. Više o njiovo borbi pobedi slušajte u nastavku ovog podcatsa, u intervjuu sa Nenadom Blažićem

Prošlog petka, 29. septembra, šest sindikata koji predstavljaju zaposlene u javnom sektoru, organizovali su protest u Banjaluci, ističući da vlada Republike Srpske nije ispunila preuzete obaveze sa pregovora. Sindikati traže da svi radnici dobiju povećanje od najmanje po 160 konvertibilnih maraka, odnosno 80 evra. Takođe, traže da se do kraja godine uplate svi doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje, te da se redovno isplaćuje prekovremeni rad, koji je standardna pojava u policiju i zdravstvu. Sindikati ističu da su njihove plate značajno manje od plata u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao  da su među najnižima u regionu.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar