22.09.2023. Prosveta na ulici. Štrajk u američkoj autoindustriji. Državna kontrola cena

Zbog čega nema boljeg prosvetnog sistema bez boljeg materijalnog položaja prosvetnih radnika?

Koji su zahtevi prvog simultanog štrajka protiv tri najveća proizvođača automobila u Americi?

Može li država koja se odrekla većine mehanizama kontrole tržišta da sprovede antiinflatornu kontrolu cena osnovnih namirnica – i po koju cenu?

U rubrici Pogon, razgovaramo sa Snežanom Romandić Petrović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, o alarmantnom materijalnom položaju prosvetnih radnika i protestu koji organizuju u Beogradu, u utorak 26. septembra u 12 časova. U nastavku Pogona, razgovaramo sa Majklom Milerom, predstavnikom sindikata Ujedinjenih radnika u autoindustriji, o štrajku koji se trenutno odvija protiv tri giganta američke industrije – Forda, Dženeral motorsa i Stelantisa. U rubrici Forum slušate deo diskusije Radničkog glasa o merama državne kontrole cena.

22.09.2023. Prosveta na ulici. Štrajk u američkoj autoindustriji. Državna kontrola cena Radnički glas

Izdvajamo iz političkog pregleda

Oko sedamsedet zaposlenih iz dva logističko-distributivna centra trgovinskog lanca Lidl u Hrvatskoj pokrenuli su prošle nedelje štrajk, nezadovoljni platama i uslovima  rada. Zbog nedovoljnog broja zaposlenih u skladištima Lidla, radnicima je nametnut svakodnevni prekovremeni rad, ali je uprkos tome nekima od njih mesečna zarada manja u odnosu na početak ove godine. Među zahtevima štrajkača su i bolji odnos rukovodioca prema radnicima, kao i pravo na sindikalno organizovanje. Podršku su dobili i od ostalih zaposlenih radnika Lidla, kojih u Hrvatskoj ima oko 3.400. Štrajkači su uspeli da dobiju sastanak sa poslovodstvom na kojem im je obećano povećanje plata, a zavisno od konkretne ponude koju budu dobili, spremni su i na dugačak štrajk.

Pre dva dana ispred jednog restorana u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, dogodio se incident u kome je bivši radnik restorana, nakon rasprave sa direktorom restorana, nožem nasrnuo na njega i naneo mu povredu ramena. Kao motiv napada navode se neisplaćene zarade. Povređeni direktor odvežen je u Urgentni centar, a napadač je uhapšen. Sindikat Sloga ukazao je da je ovaj incident neodvojiv od prakse kršenja prava zaposlenih u ugostiteljstvu i pozvali su državu da obezbedi jaču institucionalnu zaštitu radnicima.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar