02.02.2024 Cena pogrešne inkluzije. Inflacija pohlepe

Zbog čega država isključuje defektologe iz brige o deci sa smetnjama u razvoju? 
Zašto je borbe za veće plate jedina odbrana od sve večih troškova života?

Cena pogrešne inkluzije. Inflacija pohlepe Radnički glas

U rubrici Forum slušate intervju sa defektologom Slobodanom R. Martinovićem, o problemima aktuelnog modela inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u sistem obrazovanja i vaspitanja. U nastavku podcasta, slušate deo diskusije Radničkog glasa o vezi inflacije i rekordnih profita kapitalista.

Izdvajamo iz političkog pregleda

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo organizovao je tri dvočasovna štrajka upozorenja od 29. do 31. januara, u pokušaju da skrene pažnju vlade Kantona na probleme zaposlenih u ovom sektoru. Najvažniji zahtevi su da se svim zaposlenima povećaju plate minimalno 10 odsto, da se isplate novčane pomoći, da u novi kolektivni ugovor uđe usklađivanje plata sa drugim platama u javnom sektoru, da se smanje administrativni poslovi nastavnog osoblja, da sindikat uzme učešče u izradi pedagoških standarda i normativa, kao i promenama nastavnih planova. Paralelno sa odvijanjem ovih štrajkova upozorenja sindikat organizuje i anketiranje zaposlenih o spremnosti na štrajk do ispunjenja zahteva.

Grupa radnika iz Indije koja radi za kinesku kompaniju Linglong na izgradnji njihove fabrike guma u Zrenjaninu, zatražila je pomoć od Zrenjaninskog socijalnog foruma nakon što su im istekle boravišne i radne dozvole. Radnici su u strahu da će biti deportovani pre nego što im Linglong isplati zarade od kojih su do sad dobili samo neznatni deo. Ove radnike angažovala je ista ona agencija iz Beograda koja je ranije za potrebe Linglonga dovela radnike iz Vijetnama. I ovaj put sa radnicima je sklopila potpuno nezakonite ugovore. Ponavila se i priča o ropskim uslovima života i rada: 10 radnih sati dnevno 6 dana u nedelji, neuslovni grupni smeštaj, sa demoliranim toaletima bez tople vode, nedovoljno hrane, oduzimanje pasoša, lečenje o sopstvenom trošku. Kompanija Linglong za sad poriče da je uopšte angažovala radnike iz Indije, a radnici prijavljuju pretnje dobijene od poslovodstva zbog obraćanja medijima.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar