09.02.2024. Uprava na minimalcu. Čovek jedne dimenzije

Šta znači dnevnica od 150 dinara za radnike na minimalcu?
Mogu li pobune masa potlačenih promeniti odnose moći u društvu?

Uprava na minimalcu. Čovek jedne dimenzije Radnički glas

U rubrici Pogon slušate intervju sa Slađanom Bobićem, predsednikom Sindikata uprave Srbije, o koracima koje ovaj sindikat preduzima kako bi poboljšao alarmantan materijalni položaj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama. U rubrici Čitaonica slušate razgovor o knjizi Čovek jedne dimenzije Herberta Markuzea. 

Izdvajamo iz političkog pregleda

Kompanija Ziđin Koper u Boru i Majndanpeku, sindikati, ali i predstavnici Vlade Srbije kao manjinskog vlasnika, dogovorili su prošle subote, 3. februara, novu cenu rada u bivšem rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Umesto dosadašnjih 192 dinara po satu, nova cena biće 219 dinara, dok je linerani deo po satu povećan sa 23 dinara na 35 dinara. Za tipično radno mesto u eksploataciji rude, ovo znači povećanje plate za oko 16 procenata. Podsećamo, pregovori o novoj ceni rada za svaku godinu predviđeni su kolektivnim ugovorom, a porast minimalne cene rada, koji je ove godine 17 procenata, po pravilu je bila referentna vrednost. Pregovori su krajem januara ušli u krizu, te su sindikati tražili uključivanje Vlade Srbije. Ziđin Koper i novootvoreni Ziđin Majning zauzimaju dva od tri prva mesta na spisku najvećih izvoznika u Srbiji i beleže rekordni rast profita, uslovljen kako rastom cene bakra, tako i sve intenzivnijom eksploatacijom rude bakra u borskim nalazištima.

Nakon odluke kosovske vlade da zabrani dinar, odnosno ukine platni promet u srpskoj valuti, ugroženi su svi radnici srpskih institucija koji platu primaju u dinarima, ali i penzioneri sa srpskim penzijama. U sredu 7. februara kosovska carina zaustavila je vozilo narodne banke Srbije  koje je prevozilo dinare upućene u trezor u Leposaviću, a četiri dana pre toga, nakon izjave srpskih vlasti da će isplatu plata preuzeti filijale pošte Srbije, obijena je, demolirana i opljačkana jedna od ovih filijala u Ugljaru. Prekid platnog prometa u dinarima direktno ugrožava i stanovništvo koje se oslanja na rad zdravstvenog, prosvetnog i drugih sistema u opštinama i selima sa srpskim stanovništvom, a koji se i dalje finansiraju u dinarima.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar