26.01.2024. Novi pravilnik za radnike Pošte. Kontrafor ciljevi.

Zbog čega se uvodi pravilnik o ocenjivanju zaposlenih u Pošti? 
U čemu je snaga i potencijal ciljeva visokog intenziteta, ali ograničenog obuhvata?

26.01.2024. Novi pravilnik za radnike pošte. Kontrafor ciljevi Radnički glas

U rubrici Pogon slušate razgovor sa Vasom Uzelcem iz sindikata Solidarnost u Pošti Srbije o novom pravilniku o ocenjivanju zaposlenih. U rubrici Radionica govorimo o tome kako da sindikati najbolje artikulišu i iskoriste ciljeve visokog intenziteta, koji se tiču ograničenog dela zaposlenih.

Izdvajamo iz političkog pregleda

Nakon što je prethodne nedelje oko 150 radnika kanadske fabrike Magna u Aleksincu primljeno u Hitnu pomoć zbog simptoma trovanja, inspekcija rada nije objavila kada će fabrika nastaviti sa radom. Podsećamo da je 50 radnika prve smene primljeno zbog simptoma trovanja, da bi ih menadžment kasnije vratio što je dovelo do novog trovanja. U međuvremenu je druga smena nastavila sa radom bez obzira na dešavanja u prethodnoj smeni, što je povećalo broj trovanja. Iako je iz Magne objavljeno da je u pitanju bilo trovanje od isparenja lepka prilikom rutinskog lepljenja tepiha, naši izvori sa terena ukazuju da se ovo desilo jer su tepih lepili preko podnog grejanja zbog dolaska direktora u pogon, te je zbog takvih uslova došlo do trovanja. Savez samostalnih sindikata Srbije je izdao saopštenje gde zahtevaju hitne mere i sankcionisanje odgovornih.

Pregovori između kompanije Ziđin Koper u Boru i Sindikata ušli su u krizu imajući u vidu da je kompanija Ziđin ponudila drastično niže usklađivanje zarada od uobičajenog usklađivanja sa minimalnom cenom rada.  Podsećamo, novi kolektivni ugovor u Ziđinu ne predviđa automatsko usklađivanje cene rada kao do sada, već da se svake godine vode pregovori. Sindikati su tražili uključenje države, kao manjinskog vlasnika, u pregovore i održali su protestnu konferenciju za štampu sa učešćem nekoliko stotina radnika ispred uprave. Pregovori na liniji Ziđin-Sindikati očekuju se da počnu sledeće nedelje. Poslušajte specijal o ovome od prošle godine na našem Youtube kanalu.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar