12.01.2024. Norme u Aptivu. Degradacija rada u 20. veku

Koja je budućnost sindikalnog organizovanja u Leskovcu? 
Kojim mehanizmima se menadžeri služe kako bi imali veću kontrolu nad procesom rada?

U rubrici Pogon slušate razgovor sa Markom Todorovićem iz Sindikata metalaca u leskovačkom Aptivu o predstojećim aktivnostima ovog sindikata. U rubrici Čitaonica govorili smo o knjizi Harija Brejvermana, Rad i monopolistički kapital – Degradacija rada u 20. veku.

12.01.2024. Norme u Aptivu. Degradacija rada u 20. veku Radnički glas

Izdvajamo iz političkog pregleda

Nemački poljoprivrednici od ponedeljka 8. januara blokiraju ulice i priključenja autoputevima širom zemlje u protestima koji će trajati do kraja nedelje. Razlog za izlazak na ulicu je odluka nemačke vlade da manjak u budžetu nadomesti oporezovanjem poljoprivrednih vozila i ukidanjem subvencija na gorivo, što će prosečno porodično gazdinstvo koštati jos 1.000 EUR mesečno. Odluka da se manjak u budžetu prebaci na poljoprivrednike sa takozvanim prljavim tehnologijama deo je zelene agende nemačke vlade. Poljoprivrednicima koji protestuju pridružili su se i radnici železnice, koji organizuju štrajk i nastavljaju svoju borbu za veće plate i kraće radno vreme. 

Rudnik mrkog uglja Banovići obustavio je isporuku Termoelektrani Tuzla 1. januara nezadovoljan cenom. Uprava rudnika iskoristila je istek ugovora i saopštila da ne pristaje na cenu koju nameće Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a kojom se rad rudara uglja potplaćuje. Sindikat je održao sastanak svoje uprave i uputio snažnu podršku ovakvom stavu uprave. O ugroženom položaju rudara uglja u okviru sistema elektroprivrede Federacije Bosne i Hercegovine razgovarali smo sa Mehmedom Hasanovicem, predsednikom Skupštine Sindikata rudnika Banovići, na našem podcastu za 21. jul.

Muzika na podcastu: Džezbollah

Postavi komentar